Hvor er du nå, Marto?
En sterk og gripende historie, preget av to brødres rå og direkte omgangsform, men også humoren og kjærligheten mellom dem.
Ole Martin Gravdal – av familie og venner kalt Marto – er ung, nyutdannet geolog i Tyskland da det fatale skjer, det som skal endre livet hans totalt. Det endrer også livet til lillebroren, Øyvind, som mister sin beste venn. I denne boka løfter Øyvind frem broren Marto. Det er en historie med store kontraster. Vilter barndom med skihopp, slåssing og baklengssykling. Alvorlige ulykker og enda flere nestenulykker. Ungdomsår med diskusjoner, filosofering og fremtidsdrømmer. Og så, det som endrer alt.
Ved hjelp fiktive samtaler, dikt og fortellinger, tegner Øyvind et bilde av den alltid søkende, vitale, åpne og tidvis irriterende storebroren han aldri vil slutte å savne. Han besøker venner av Marto for finne ut mer om ukjente perioder, og funderer over hvem Marto ville vært i dag, dersom det fatale ikke hadde skjedd. Det fører ham ut i ekistensielle tanker om hva som er et godt liv, hva som er et liv verd å leve. I en av samtalene med Marto, spør han: Ønsker du å dø? Ønsker du å leve? Husker du hvordan det var å leve? Svarene får han aldri.
Boka rommer også et mysterium med forgreninger til England. I løpet av arbeidet med boka dukker det nemlig opp ukjente sider ved Martos liv. Blandt annet dagboksnotater om et kjærlighetsforhold til en engelsk jente. Hun har i ettertid blitt en berømt person, som kanskje bærer på en stor hemmelighet. En hemmelighet som berører Marto, og som setter forfatteren i et utfordrende etisk dilemma.
Forfatteren har laget musikk til tekster fra boken, og disse vil komme ut samtidig som bokutgivelsen (Lytt til smakebit øverst). En dokumentarfilm basert på boka er også under planlegging.
Øyvind Gravdal er musiker og komponist, med saksofon og fløyte som hovedinstrumenter. Fra 1996 har han jobbet med prosjektet Lyriaka, hvor han setter musikk til dikt som barna skriver. Dette har resultert i flere hundre sanger, sju album som er belønnet med Spellemannprisen 1997 i klassen barneplate for Livet i Lyriaka og deretter blitt nominert to ganger i kategorien beste barneplate. Øyvind har gitt ut jazzplate – in the tree – i 2005, skapt prosjektene Mikkel & reverockerne og Rønner av Norge, som også turnerer med Den kulturelle skolesekken.
Utgis høsten 2023. Format 16 x 22 cm, 200 sider. Pris er inkl. sending.
ISBN 978-82-92518-81-6