Tigergjengen lettlestserie treffer unge og voksne

Lærere, foreldre og bibliotekarer sender oss e-poster om Tigergjengen. Det som går igjen er at denne typen lettlest litteratur er noe de har savnet lenge. De sier at serien tar opp tema som angår unge og voksne med lærevansker eller utviklingshemming – og at den gjøres i en form som er spennende, som engasjerer og som leserne kjenner seg igjen i.

Men noen fagfolk mener at Tigergjengen ikke er lettlest. At lettleste tekster må ha veldig korte setninger, linjeskift etter hvert punktum og gjerne store bokstaver. Som dette:
Så smeller det.
Taklingen kommer.
Beina forsvinner under ham.
Eller:
Å VÆRE LYKKELIG HELE TIDEN ER UMULIG.
Å VÆRE TRIST HELE TIDEN ER OGSÅ UMULIG.

Jeg mener at så enkle tekster sikkert er bra for noen, men definitivt ikke for alle. Unge og voksne med utviklingshemming i dag utgjør et stort mangfold. Mange surfer på nett, leser bøker, laster ned musikk, kommuniserer på Facebook, er på Instagram, sender sms-er og twitrer. Noen leser ikke selv, men undervurder dem ikke av den grunn. Også de kan trenge mer komplekse historier. Og for disse er ikke de lettleste eksemplene over nok. Det er mulig det er faglig korrekt, men det hjelper lite når målgruppen synes det er kjedelig.

Over kan du se et eksempel fra Julespillet, hefte nr. 18 om Tigergjengen, som nettopp er publisert.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *